Los Mataresos de l’Alguer al Concurs de Castells di Tarragona

Los Mataresos de l'Alguer partecipano per la prima volta al Concurs de Castells di Tarragona. La colla castellera di Alghero ha collaborato con le colles di Mataró, Terrassa, Granollers e Madrid

Si è tenuto a Tarragona lo scorso 5 e 6 ottobre il Concurs de Castells 2024. La manifestazione, che nasce nel 1932 e che quest’anno giunge all’edizione numero ventinove, si organizza ogni due anni in un’arena della città gemella di Tarragona e ospita le quarantadue migliori colles castelleres (si pronuncia coglias casteglieras) dei Paesi Catalani oltre a una rappresentanza delle colles che operano in altre città del mondo dove è presente una comunità catalana attiva. Quest’anno la novità è la partecipazione, per la prima volta nella storia, di una colla castellera di Alghero: i Mataresos. La colla della nostra città esiste da un anno e i suoi fondatori, fin dall’inizio delle attività a settembre dello scorso anno, avevano espresso il desiderio di portare parte dei soci a partecipare a questo evento.

L’obiettivo è stato raggiunto grazie al lavoro organizzativo del direttivo e all’indispensabile collaborazione delle colles che hanno ospitato i ventitré Mataresos in missione a Tarragona nelle rispettive pinyes (pronunciato pignes, basi del castello) durante le tre sessioni di esibizione del concorso. La prima occasione è sabato mattina alle 11, in Plaça de la Font, davanti allo storico edificio del Comune di Tarragona. Là si sono date appuntamento le colles castelleres internacionals, cioè quelle colles che risiedono al di fuori dei territori di lingua catalana e promuovono la tradizione dei castelli in tutto il mondo. Alla manifestazione, che ha accolto anche ii Mataresos, hanno partecipato i Xiquets di Copenaghen, i Castellers di Parigi, i Castellers d’Andorra e la Colla Castellera di Madrid. Sempre nel corso della mattinata di sabato i castellers e il pubblico hanno potuto assistere alla meravigliosa esibizione dei Govinda di Mumbai (India) che ha avuto luogo prima dell’ inizio dei castells. Dopo l’esibizione delle prime quattro colles, le colles di Losanna, Zurigo ed Edimburgo, presenti anche loro questo sabato a Tarragona, hanno realizzato i loro rispettivi pilars (colonne, costruzioni più semplici).

Dopo un momento di condivisione e convivialità, i Mataresos sono dovuti correre in direzione dei punti di ritrovo all’ingresso dell’arena per unirsi alle altre colles che ci hanno ospitato. Indossate le magliette del colore della squadra ospitante (turchese per i Castellers de Terrassa e marrone per i Xics de Granollers), il gruppo di Alghero si è diviso tra le due colles che hanno partecipato alla manifestazione alla Tarraco Arena Plaça (TAP), l’antica Arena dei Tori che oggi è uno stadio con undicimila posti, nei quali si svolge la vera e propria competizione. Accompagnati dal suono delle gralles e dei tamburi, centinaia di castellers accedevano alla plaça in un corteo detto cercavila e, una volta entrati, cominciavano a costruire i propri castelli. Una piccola curiosità, i Mataresos sono entrati nella TAP passando dal Carrer de l’Alguer: era destino.

Alla fine della giornata di sabato, che per fare un paragone con il calcio, corrisponde alla Serie A dei castelli, sono risultati vincitori i Castellers di Lleida con 2375 punti, seguiti dai Castellers di S. Pere e S. Pau e dai Castellers de la Vila de Gràcia. Curiosamente le due colles amiche dei Mataresos, i Castellers de Terrassa e i Xics de Granollers, si sono classificate entrambe nella stessa posizione finale, al sesto posto, con 1660 punti. I castelli presentati, tutti scaricati (cioè montati e smontati senza problemi) sono stati: 2de7, 4de8, 5de7 e 7de7. Ricordiamo che la prima cifra indica il numero di persone per ogni piano e la seconda il numero totale di piani del castello. Il giorno successivo gli algheresi sono tornati alla TAP per la competizione della domenica che, sempre per mantenere il paragone con il calcio, può essere considerata la Champions League dei castelli. Lì, dalle 9 del mattino, si è svolta la competizione tra le dodici colles più forti, tra cui la fortissima colla dei Capgrossos de Mataró, che ha inglobato i Mataresos in una squadra di oltre cinquecento persone. Alla destra e alla sinistra dei Capgrossos si sono esibite altre due potenti squadre: la Colla Vella dels Xiquets de Valls e i campioni dell’edizione 2022, i Castellers de Vilafranca.

Alla fine, i Verdi di Vilafranca hanno confermato le proprie grandi capacità, totalizzando 9465 punti e vincendo nuovamente il Concurs, seguiti dalla Colla Vella dels Xiquets de Valls con 8315 punti e dalla Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, in terza posizione con 7605 punti. Con i Capgrossos gli algheresi hanno collaborato a scaricare un 3de9f (con folre, cioè con due pinyes), un 2de9fm (con folre e manilles, cioè con tre pinyes) e a provare due volte il 5de9f, costruzioni che sono valse alla Colla di Mataró la posizione finale numero 6. I rappresentanti della Colla Algueresa esprimono grande soddisfazione per il successo della manifestazione e della spedizione a Tarragona, sperando che questa sia solo la prima di una lunga serie di esperienze in Catalogna per i Mataresos. Auspicano inoltre che i partecipanti, tornati a casa pieni di entusiasmo ed con un bagaglio tecnico sostanzioso, possano contribuire a diffondere la cultura castellera nella nostra città e a far crescere le dimensioni della Colla algherese.

—————————————–

S’és celebrat a Tarragona los dies 5 i 6 d’octubre passats, lo Concurs de Castells 2024. La manifestació, que naix l’any 1932 i que arriba enguany a l’edició n. 29, s’organitza en una arena de la ciutat germana de Tarragona cada dos anys i aculli les quaranta-dos millors colles castelleres dels Països Catalans i una representació de les colles castelleres que treballen en les altres ciutats del món on hi és una comunitat catalana activa. Enguany, la novetat és estada la participació, per la primera vegada a la història, d’una Colla Castellera provinent de l’Alguer, los Mataresos. La colla de la nostra ciutat té un any de vida i, ja de l’inici de les activitats, a setembre de l’any passat, los fundadors han exprimit la voluntat de portar una part dels socis a viure aqueix adveniment.

L’objectiu s’és concretitzat gràcies al treball organitzatiu de la junta i a la co·laboració indispensable de les colles que han acollit los vint-i-tres Mataresos en missió a Tarragona en les respectives pinyes durant les tres sessions d’actuació del concurs. La primera oportunitat és estada dissabte maití a les 11, a la Plaça de la Font, davant a l’edifici històric de l’Ajuntament de Tarragona. Allà se són donades apuntament les colles castelleres internacionals, és a diure,aquelles colles que viuen a fores dels territoris de llengua catalana i promouen la tradició dels castells en tot lo món. Han participat a la Diada los Xiquets de Copenhaguen, los Castellers de París, los Castellers d’Andorra i la Colla Castellera de Madrid, en la qual han trobat acollença los Mataresos. Sempre durant la maitinada de dissabte, los castellers i lo públic han pogut assistir a una meravillosa exhibició dels Govindas de Mumbai (Índia), que han fet una demostració a l’inici de la Diada. Després de l’exhibició de les primeres quatre colles, les colles castelleres de Lausanne, de Zúric i d’Edinburgh, també presents aquest dissabte a Tarragona, han fet los sous respectius pilars

Després d’un moment de condivisió i convivialitat, los Mataresos han tengut de corrir en direcció dels punts de trobada per l’entrada a la plaça de les altres colles que mos han hospitat. Dotats de malletes de la color apropriada (turquès per Terrassa i grana per Granollers), lo grup d’algueresos s’és dividit entre les dues colles que participaven a la manifestació a la Tarraco Arena Plaça (TAP), l’antiga plaça de toros que avui és un estadi d’onze mil llocs, en el qual té lloc lo concurs ver i propi. Acompanyats del so de gralles i tomborinos, centenars de castellers són entrats a la Plaça en una processó que té lo nom de cercavila i, una volta a dintre, han escomençat a construir los propis castells. Una petita curiositat, los Mataresos són entrats a la TAP passant pel Carrer de l’Alguer: era destí…

A la fi de la jornada de dissabte, que per fer un paragó amb el futbol, és la Serie A dels castells, son resultats vencidors los Castellers de Lleida amb 2375 punts, seguits dels Castellers de S. Pere i S. Pau i dels Castellers de la Vila de Gràcia. Curiosament, les dues colles amigues dels Mataresos, los Castellers de Terrassa i los Xics de Granollers, se són classificades totes dues en la mateixa posició final, la de 6, amb 1660 punts. Los castells realitzats, tots descarregats (és a diure muntats i desmuntats sense problemes) són estats: 2de7, 4de8, 5de7 i 7de7. Recordem que la primera xifra indica lo número de persones per cada pla i la segona lo número de plans totals del castell.

Lo dia següent, los algueresos són tornats a la TAP per la jornada de diumenge que, sempre per mantendre lo paragó amb el futbol, se pot considerar com la Champions League dels castells. Allà, a partir de les 9 del maití, ha tengut lloc la competició entre les dotze colles més fortes, entre les quals la fortíssima colla dels Capgrossos de Mataró, que ha integrat los Mataresos en una esquadra de més de cinc-centes persones. A mà dreta i a mà esquerra dels Capgrossos han actuat altres dues colles poderoses: la Colla Vella dels Xiquets de Valls i los campions de l’edició 2022, los Castellers de Vilafranca. A la fi de la jornada, pròpio los Verds de Vilafranca han confirmat les pròpies grans capacitats, totalitzant 9465 punts i guanyant novament lo Concurs, seguits de la Colla Vella dels Xiquets de Valls amb 8315 punts i de la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, en tercera posició amb 7605 punts.

Amb els Capgrossos, los algueresos han ajudat a descarregar un 3de9f (amb folre, o sigui amb dues pinyes), un 2de9fm (amb folre i manilles, o sigui, amb tres pinyes) i a intentar dues vegades lo 5de9f, castells que han valgut a la colla de Mataró la posició final número 6. Los representants de la Colla algueresa contents per l’èxit de la manifestació i de l’expedició a Tarragona, esperen que aqueixa sigui sol la primera d’una llonga sèrie d’activitats a Catalunya pels Mataresos i que los participants, tornats a l’Alguer carregats d’entusiasme i d’experiència, puguin contribuir a difundir la cultura castellera a la nostra ciutat i fer creixir de dimensions la Colla local.

16 Ottobre 2024